Cinema in Context



Help


Veelgestelde vragen
Hoe kan ik snel zoeken?
Hoe kan ik uitgebreider zoeken?
Hoe kan ik bladeren?
Hoe moet ik de velden invullen?
Waar kan ik * voor gebruiken?
Hoe kan ik binnen een periode zoeken?
Hoe vermijd ik dat ik mijn zoekopdracht kwijtraak?
Hoe worden de zoekresultaten getoond?
Hoe kan ik mijn resultaten sorteren?
Waarvoor dient de bewaarset?
Wat kan ik doen met gedownloade documenten?
Hoe verfijn ik mijn zoekvraag?
Hoe werkt de zoekgeschiedenis?
Hoe link ik naar een pagina van Cinema Context?
Wat betekenen de symbolen van Cinema Context?
Waar vind ik meer informatie?

Hoe kan ik snel zoeken?

U kunt gebruik maken van snel zoeken, uitgebreid zoeken en bladeren. Op de Homepagina kunt u direct beginnen met snel zoeken. Vul de tekst in waarop u wilt zoeken. Cinema Context zoekt de tekst als een geheel. Het maakt hierbij niet uit of u hoofdletters of kleine letters gebruikt. U kunt in alle collecties tegelijk zoeken of in een van de vijf collecties: films, bioscopen, voorstellingen, personen en bedrijven (ze hebben allemaal een eigen kleur). Zoekt u in alle collecties tegelijk dan krijgt u de resultaten onder elkaar te zien per collectie. Aan de kleurbalk herkent u de collectie. Alleen de eerste drie zoekresultaten per collectie worden getoond. Klik op 'toon alle resultaten' om de overige zoekresultaten van een collectie te bekijken. Als u in een enkele collectie wilt zoeken, selecteert u in het rolmenu naast het zoekveld de gewenste collectie. De term waarop u heeft gezocht wordt rood gemarkeerd.

terug naar boven

Hoe kan ik uitgebreider zoeken?

Als u gedetailleerder wilt zoeken, maakt u gebruik van Uitgebreid zoeken. Hier is het mogelijk om per collectie gerichte zoekopdrachten samen te stellen. Bovenaan het scherm vindt u een horizontale balk met de verschillende collecties die in het systeem aanwezig zijn: films, bioscopen, voorstellingen, personen en bedrijven. Klik op de collectie waarbinnen u uitgebreid wilt zoeken en u komt direct in het zoekformulier. Het uitgebreide zoekformulier heeft twee onderdelen. In het bovenste deel kunt u zoeken op woorden of frasen in alle velden of in een specifiek veld uit het rolmenu. U kunt zoeken naar exacte woorden of frasen, zoals bijvoorbeeld "witte non", "Abraham Icek Tuschinski" of "heropend na verbouwing". U kunt ook een deel van uw zoekterm invullen door gebruik te maken van een asterisk.

Sommige velden waarop u kunt zoeken zijn geïndexeerd. In dat geval zal de knop Index rechts naast het veld verschijnen. Als u hier op klikt, opent zich een pop-upscherm met een gealfabetiseerd overzicht van alle mogelijke waarden voor dat veld. Als u op een van de waarden klikt, keert u automatisch terug naar het zoekscherm en is deze waarde voor u ingevuld in het zoekveld. In het zoekscherm staan standaard drie zoekvelden die gecombineerd kunnen worden door 'and' (standaard), 'or' of 'not' te selecteren. U kunt per zoekveld een woord of frase invullen. Het is echter mogelijk om meer zoekvelden te combineren (maximaal 10) door extra zoekvelden toe te voegen. Dit kan met behulp van de link 'voeg een zoekveld toe', rechts onder het laatste zoekveld. In het onderste deel van het zoekformulier kunt u uw zoekterm verfijnen door een aantal opties aan of uit te vinken. De mogelijkheden zijn per collectie verschillend. In de meeste gevallen kunt u de zoekopdracht onder meer beperken tot een periode. Rechts in de balk boven de zoekvelden van het uitgebreide zoekscherm vindt u een Helpknop met specifieke informatie over het invullen van de velden en de zoekmogelijkheden per collectie.

terug naar boven

Hoe kan ik bladeren?

U kunt door de volgende categorieën bladeren: bioscopen, films, bedrijven, reisbioscopen, steden, filmkeuring, personen en filmbladen. In het Bladermenu vindt u per categorie een aantal bladeropties. Als u op een van de getoonde bladeropties klikt, komt u op een pagina waar u opnieuw een keuze moet maken. Na deze keuze krijgt u een lijst van de gevonden resultaten. Als u op een van deze resultaten klikt, komt u in de detailweergave terecht. Heeft u er bijvoorbeeld voor gekozen om op filmtitels te bladeren en hierbinnen op jaartal, dan krijgt u eerst nog een overzicht van alle jaartallen in het systeem. Klikt u vervolgens op een jaartal, dan krijgt u een overzicht van alle filmtitels uit dat jaar. Klikt u hierna op een van de filmtitels uit het overzicht, dan komt u in de detailweergave van deze film terecht. Door te bladeren stelt u eigenlijk een soort zoekvraag samen. Na de laatste bladerpagina vindt u een overzicht van de zoekresultaten die aan de zoekvraag voldoen. Als u nu vanuit het resultatenscherm klikt op 'zoekopdracht verfijnen' komt u in het uitgebreid zoekscherm terecht waar de waarden waarop u heeft gebladerd zijn ingevuld. U kunt dan nog extra zoekvelden toevoegen of aanpassen.

terug naar boven

Hoe moet ik de velden invullen?

Op het uitgebreide zoekscherm vindt u per collectie een helpknop met specifieke informatie over de zoekmogelijkheden per collectie en hoe de zoekvelden kunnen worden ingevuld.

terug naar boven

Waar kan ik * voor gebruiken?

U kunt op een deel van uw zoekterm zoeken door gebruik te maken van een asterisk * op het einde van het woord. Zo zal bijvoorbeeld "tus*" zoeken naar "tuschinski", "tussen", "tusschen" enzovoort. De zoekterm "tus" zal echter alleen zoeken naar het woord "tus". U hoeft geen gebruik te maken van aanhalingstekens, want er wordt alleen gezocht op exacte woorden of frasen. Let bij het geven van de zoekopdracht goed op de spelling. Zoekt u bijvoorbeeld de film De grote misdaad, houd dan rekening met de mogelijkheid dat deze filmtitel bekend kan zijn onder de oude spelling De groote misdaad.

terug naar boven

Hoe kan ik binnen een periode zoeken?

Het onderste deel van het zoekscherm biedt u de mogelijkheid om tussen twee datums te zoeken. Standaard staat er in de datumvelden al een waarde ingevuld die het hele datumbereik van Cinema Context aangeeft. U kunt de datum aanpassen zodat er binnen een kleinere periode wordt gezocht. Als u in een jaar wilt zoeken, vult u dat jaar in het eerste datumveld in en het volgende jaar in het tweede veld. Zoekt u bijvoorbeeld in de collectie Films alle films die in 1930 zijn vertoond, dan noteert u in het eerste veld 1930 en in het tweede veld 1931.

terug naar boven

Hoe vermijd ik dat ik mijn zoekvraag kwijtraak?

Als u in de resultatenpagina op de Back-knop van uw browser klikt, komt u terug in het zoekscherm en staat uw zoekopdracht nog ingevuld. Hetzelfde gebeurt als u vanuit de resultaten- of detailpagina klikt op de optie zoekopdracht verfijnen in de navigatiebalk. U komt terug in het zoekscherm en kunt uw zoekvraag bewerken of nogmaals uit laten voeren. U kunt ook gebruik maken van de optie zoekgeschiedenis in de navigatiebalk. U komt dan in een scherm waar al uw eerdere zoekopdrachten staan vermeld. Als u op een van deze zoekopdrachten klikt, wordt deze opnieuw uitgevoerd. Zo hoeft u dus niet steeds opnieuw dezelfde zoekopdracht in te toetsen. U maakt uw zoekscherm leeg door bovenaan het scherm op de tab van een collectie te klikken.

terug naar boven

Hoe worden de zoekresultaten getoond?

Na het geven van een zoekopdracht komt u terecht in een scherm met zoekresultaten. Hier vindt u een compacte representatie van de gevonden documenten. Vanuit het resultatenscherm kunt u op de titel van een van de resultaten klikken, waardoor u in de detailweergave van het betreffende document komt. Per collectie treft u in de detailweergave enkele tabbladen met specifieke informatie. Als u vanuit de detailweergave weer terug naar het overzicht met zoekresultaten wilt, klikt u rechtsboven op de optie 'terug naar resultatenlijst'.

terug naar boven

Hoe kan ik mijn resultaten sorteren?

Rechtsboven in het resultatenscherm vindt u een rolmenu met een aantal sorteeropties. Deze zijn per collectie verschillend. Standaard zullen de resultaten oplopend op titel gesorteerd worden. Mocht u meer dan 1000 zoekresultaten hebben, dan is het niet mogelijk om ze te sorteren. Indien gewenst, kunt u in dat geval uw zoekopdracht verfijnen zodat u minder dan 1000 resultaten krijgt en deze vervolgens kunt sorteren.

terug naar boven

Waarvoor dient de bewaarset?

In de bewaarset kunt u individuele documenten bewaren. Zo kunt u documenten snel en makkelijk raadplegen zonder een nieuwe zoekopdracht in te vullen. De bewaarset kan tot 500 documenten opslaan. U kunt uw zoekresultaten in een keer aan uw bewaarset toevoegen door in de navigatiebalk te klikken op de optie ‘alles naar bewaarset’. Het is ook mogelijk om meerdere zoekopdrachten in verschillende collecties uit te voeren en telkens een selectie uit de zoekresultaten toe te voegen aan de bewaarset. U voegt individuele documenten aan uw bewaarset toe door achter een zoekresultaat te klikken op het icoontje 'toevoegen aan bewaarset' . U kunt vanuit de resultatenpagina en de detailpagina documenten aan uw bewaarset toevoegen. Zodra u een resultaat aan de bewaarset toevoegt, opent zich een pop-up scherm die de inhoud van uw bewaarset toont. Rechtsboven in dit scherm vindt u hoeveel items uw bewaarset bevat. Het door u aangeklikte resultaat is al toegevoegd. De items in de bewaarset worden getoond in de volgorde waarin u ze heeft toegevoegd. De documenten in de bewaarset zijn genummerd en bij elk item wordt achtereenvolgens het interne ID-nummer en de titel vermeld. De documenten hebben tevens de kleur van hun collectie.

Als u de inhoud van uw bewaarset wilt bewaren, kunt u de bewaarset downloaden of naar uzelf e-mailen. U vindt deze opties rechtsboven in het scherm van de bewaarset. Als u op de optie 'download inhoud' klikt, krijgt u meteen een scherm met de vraag of u het document wilt openen of wilt opslaan op uw computer. Kies voor Opslaan en geef aan waar het bestand opgeslagen moet worden. Het gedownloade document is in .xml formaat dat u kunt bewerken of inlezen in andere programma's. Hier vindt u meer informatie over wat u met gedownloade documenten kunt doen. Als u de inhoud van uw bewaarset naar uzelf wilt mailen, klikt u in de bewaarset op de optie 'email inhoud'. In het volgende scherm wordt u gevraagd naar welk e-mailadres de bewaarset gestuurd moet worden. Vul uw e-mailadres in en klik op de knop 'e-mail records'. U ontvangt een e-mail op het door u opgegeven e-mailadres. Het bericht heeft als afzender DPC Mailer en als onderwerp 'mijn Cinema Context bewaarset'. In het bericht vindt u dezelfde gegevens die ook in de bewaarset te vinden waren (ID-nummer en titel). Per document wordt ook de link naar de Cinema Context website vermeld en door hierop te klikken komt u direct in de detailweergave van dat document. De bewaarset is op elk gewenst moment te raadplegen door op 'mijn bewaarset' te klikken in de navigatiebalk bovenaan de zoekschermen en resultatenpagina's. U kunt de bewaarset altijd verwijderen door deze te openen en vervolgens te klikken op 'leeg bewaarset'. Een enkel document verwijdert u uit uw bewaarset door achter het document te klikken op het prullenbakje . Uw bewaarset wordt na het verlaten van de website automatisch verwijderd.

terug naar boven

Wat kan ik doen met gedownloade documenten?

Na het downloaden van uw bewaarset is het gedownloade document in .xml formaat. U kunt dit document inlezen in applicaties die .xml ondersteunen. Voor een voorbeeld, zie Doe het zelf.

terug naar boven

Hoe verfijn ik mijn zoekvraag?

In de navigatiebalk bovenaan de zoekschermen en resultatenpagina's vindt u de optie 'zoekopdracht verfijnen'. Als u hier op klikt, keert u terug naar het zoekformulier en kunt u uw zoekopdracht aanpassen of beperken, bijvoorbeeld door te zoeken binnen een kleinere periode.

terug naar boven

Hoe werkt de zoekgeschiedenis?

De zoekgeschiedenis geeft een overzicht van al uw zoekopdrachten die u in een eerder stadium al heeft uitgevoerd. De zoekopdrachten zijn chronologisch geordend met de meest recente zoekopdracht bovenaan de lijst. In het overzicht vindt u de door u gegeven zoekopdrachten, in welke collectie u gezocht heeft en het aantal zoekresultaten die het opleverde. Als u op een van deze opdrachten klikt, wordt deze zoekopdracht opnieuw uitgevoerd en komt u direct in het resultatenscherm terecht. U vindt de 'zoekgeschiedenis' in de navigatiebalk bovenaan de zoekschermen en resultatenpagina's. Wilt u uw zoekgeschiedenis verwijderen, dan klikt u op de knop 'verwijder zoekgeschiedenis'. Uw zoekgeschiedenis wordt na het verlaten van de website automatisch verwijderd.

terug naar boven

Hoe link ik naar een pagina van Cinema Context?

U kunt naar iedere webpagina van Cinema Context linken met behulp van een permalink. Een permalink is een stabiele, duurzame link (URL) naar een webpagina. Deze functie is vooral van belang bij dynamische websites zoals Cinema Context, waarvan de inhoud voortdurend verandert. Een permalink blijft naar de juiste pagina verwijzen. Hij is ook geschikt als bronvermelding in een publicatie. Bij Cinema Context staat deze link op elke pagina met details over een film, bioscoop, persoon of bedrijf: kijk onder de lijn bij tabbladen rechts. Kopieer de permalink en plaats die in uw eigen webpagina of publicatie.

terug naar boven

Wat betekenen de symbolen van Cinema Context?

= voeg een document toe aan de bewaarset. U vindt dit teken bij de zoekresultaten en de details.
= geeft aan dat het een film is. U vindt dit teken bij de details van een voorstelling, als onderdeel van een programma.
= geeft aan dat het om een seriefilm gaat. U vindt dit teken bij de details van een voorstelling, als onderdeel van een programma.
= geeft aan dat het om een live variéténummer gaat. U vindt dit teken op de detailpagina van een voorstelling, als onderdeel van een programma.
= item verwijderen. U vindt dit symbool alleen in de bewaarset.

terug naar boven

Waar vind ik meer informatie?

Specifieke informatie over de zoekmogelijkheden per collectie vindt u op het uitgebreide zoekscherm. Rechts in de balk boven de zoekvelden bevindt zich een Helpknop met informatie over de zoekvelden. Voor meer informatie over het project kunt u terecht bij de pagina Achtergrond. Informatie over contact en medewerkers vindt u bij Colofon.

terug naar boven